Tuesday, December 29, 2009

Επανεξετάζεται η ιθαγένεια μεταναστών!

Δεύτερες σκέψεις έχουν αρχίσει και κάνουν στην κυβέρνηση αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών, καθώς και το δικαίωμα των μεταναστών να ψηφίζουν και, φυσικά, να εκλέγονται.
Η επανεξέταση, σύμφωνα με πληροφορίες, του όλου θέματος οφείλεται σε σειρά αρνητικών σχολίων που καταγράφονται στη δημόσια διαβούλευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα στην ιστοσελίδα www.opengov.gr. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει μεταξύ των πολιτών είναι ότι από προχθές μέχρι και χθες, Τρίτη, είχαν αναρτηθεί περισσότερα από 500 σχόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα αρνητικά.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (ο οποίος καθιέρωσε τη λογική της δημόσιας διαβούλευσης στη χώρα μας) έχει δώσει σαφείς εντολές στα στελέχη της κυβέρνησής του να παρακολουθούν και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις επιθυμίες των πολιτών, ήδη στη Β. Σοφίας, έδρα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, γίνονται δεύτερες σκέψεις για πιθανές αλλαγές.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες τάσσονται κατά ενός τέτοιου νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «αλλοίωση του έθνους» και προβλέποντας ότι «ο λαός θα ξεσηκωθεί». Αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει η ίδια η κοινωνία. «Η Ελλάδα σβήνει, αν περάσει αυτός ο νόμος» γράφει ένας πολίτης και κάποιος άλλος προσθέτει: «Να τεθεί σε δημοψήφισμα». Ενας τρίτος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «μην μπερδεύεται την ιθαγένεια με την άδεια παραμονής, η χωρά μας δεν είναι ΗΠΑ που έγινε από μετανάστες».
Στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης υπάρχουν, πάντως, και οι απόψεις εκείνων που συμφωνούν με το μέτρο. «Προχωρήστε με αυτό το νομοσχέδιο. Δηλώνει πολιτισμό, ανθρωπιά και πάνω απ’ όλα μια ξεχασμένη αίσθηση οικουμενικής δημοκρατίας» γράφει ένας πολίτης, ενώ ένας άλλος ζητάει από την κυβέρνηση να υπάρξει παράλληλα «ένα ξεκάθαρο πλάνο ενσωμάτωσης του πληθυσμού στην παιδεία και ανάλογο πλάνο επενδύσεων για το εργατικό δυναμικό» που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.


ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

No comments: