Wednesday, April 18, 2012

Η τούρτα που πονάει προκαλεί αντιδράσεις στη Σουηδία

 
Θιχτηκαν οι μαύροι που κοψαν τουρτα σε σχημα μαυρης γυναικας...ρε τι αλλο θα ακουσουμε...


 Η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Lena Adelsohn Liljeroth βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της να κόβει κομμάτι από μία τούρτα που είχε τη μορφή μιας γυμνής μαύρης γυναίκας. Η αγγλόφωνη εφημερίδα «The Local» αναφέρει πως το πάρτι διοργανώθηκε- με χρήματα των Σουηδών φορολογούμενων- στις 15 Απριλίου στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Dagens Nyheter», ζητήθηκε από την υπουργό να παραιτηθεί μετά τη συμμετοχή της στο event με το κόψιμο ενός κομματιού από το αμφιλεγόμενο κέικ.

Την ώρα που οι συμμετέχοντες στο πάρτι έκοβαν ένα κομμάτι από την τούρτα που είχε το σχήμα του γυναικείου σώματος, ο άνδρας που ήταν το κεφάλι της τούρτας φώναζε από υποτιθέμενο πόνο.

Ο καλλιτέχνης που «δάνεισε» το κεφάλι του για να ολοκληρωθεί η τούρτα είναι σύμφωνα με την εφημερίδα ο Makode Aj Linde, ο οποίος έγραψε στην ιστοσελίδα του στο Facebook δίπλα στη φωτογραφία της τούρτας: «Αυτό είναι αφότου μου έκανε κλειτοριδεκτομή η υπουργός Πολιτισμού Lena Adelsohn Liljeroth. Πριν με κόψει μου ψιθύρισε στο αυτί "Η ζωή σου θα είναι καλύτερη μετά από αυτό"».

Πολλοί καταδίκασαν την ιδέα και την υλοποίησή της χαρακτηρίζοντάς της ρατσιστική. «Η συμμετοχή της υπουργού, καθώς γελά, πίνει και τρώει τούρτα, προστίθεται στην προσβολή σε βάρος των ανθρώπων που υποφέρουν από ρατσιστικές επιθέσεις και των γυναικών που υφίστανται κλειτοριδεκτομή», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Αφρο-σουηδικού Συνδέσμου.

Ο καλλιτέχνης απέδωσε σε παρεξήγηση της έννοιας του έργου του την αντίδραση αυτή. Η εγκατάσταση είχε στόχο να αναδείξει το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ζουν με τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής.

Δείτε τις φωτογραφίες





No comments: