Sunday, January 17, 2010

Μείωση κατά 45,7% του αριθμού των επίδοξων μεταναστών από την Αφρική που έφθασαν στις ακτές της χώρας το 2009, δήλωσε υπουργός της Ισπανίας


Ο αριθμός των Αφρικανών λαθρομεταναστών που έφθασαν στην Ισπανία με πλεούμενα διαφόρων ειδών μειώθηκε κατά 45,7% το 2009 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.
Συνολικά 7.285 μετανάστες έφθασαν στις ισπανικές ακτές με μικρά, ή ακόμα και αυτοσχέδια, σκάφη, εντός του 2009, έναντι 13.425 το 2008, σύμφωνα με έκθεση της Ισπανικής κυβέρνησης σχετικά με την
καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Η μείωση του αριθμού των μεταναστών --δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα σε συνέντευξη Τύπου-- οφείλεται στις προσπάθειες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ισπανίας και στη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης τους.
Αν και αναγνώρισε ότι η οικονομική κρίση συνέβαλε στην μείωση του αριθμού των ανθρώπων που επιδίωξαν να μεταναστεύσουν στην Ισπανία, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Ρουμπαλκάμπα υποστήριξη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους μετανάστες από την Αφρική.
"Αντίθετα με ό,τι έχει λεχθεί, η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να αμβλύνει την κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη όσον αφορά την Αφρική", δήλωσε ο Ισπανός υπουργός.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Αφρικής επιβιβάζονται σε υπερφορτωμένα ξύλινα πλεούμενα --μερικές φορές ακόμα και σε σχεδίες-- και προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας και άλλων χωρών της Μεσογείου αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εκατοντάδες έχουν πνιγεί προσπαθώντας.
ΤΡΟΚΤΙΚΟ

No comments: