Tuesday, January 5, 2010

«Επιδρομές» τσιγγάνων στον Άγιο Ηλία Αμαλιάδας


Με το φόβο των τσιγγάνων ζουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Ηλία Αμαλιάδας, αφού τον τελευταία μήνα τέσσερις ηλικιωμένοι τουλάχιστον έχουν πέσει θύματα αδίστακτων και είτε τους πήραν τα χρήματα, είτε το επιχείρησαν ανεπιτυχώς.Τσιγγάνοι ανά τακτά διαστήματα κάνουν την εμφάνισή τους στο χωριό και βάζουν στο μάτι ηλικιωμένους προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα.
Μάλιστα η προσέγγιση είναι τόσο πιεστική, που οι κάτοικοι και κυρίως οι γυναίκες, φοβούνται πλέον να βγουν μόνες έξω από τα σπίτια τους και αδυνατούν να προσεγγίσουν ακόμη και τα χωράφια για να κόψουν χόρτα.
Οι πόρτες των σπιτιών έχουν πάψει πλέον να μένουν ξεκλείδωτες και οι κάτοικοι ζουν με το φόβο και ζητούν περισσότερη αστυνόμευση της περιοχής.
Τρία περιστατικά σε μία ημέρα
Τα τελευταία περιστατικά σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο και το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε ένας 85χρονος, ο οποίος βρισκόταν στο χωράφι του. Κάποιοι τσιγγάνοι τον πλησίασαν και αφού τον πέταξαν κάτω, κατάφεραν να του αποσπάσουν 40 ευρώ, που είχε στην τσέπη του παντελονιού του αλλά και τα κλειδιά του και τράπηκαν σε φυγή.
Την ίδια ημέρα τσιγγάνες προσέγγισαν και τον κ. Ανδρέα Καψή, την ώρα που βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο το χωριού, με σκοπό να του αποσπάσουν χρήματα. Τον κ. Καψή αρχικά τον πλησίασε μία τσιγγάνα, η οποία του ζήτησε χρήματα για να πάρει γάλα στο παιδί της. Πριν προλάβει ο άνθρωπος να αντιδράσει, τρεις τσιγγάνες τον περικύκλωσαν προσπαθώντας να του πάρουν χρήματα. Του ζήτησαν δε να τον πάνε και στο σπίτι του, σε μία προσπάθεια προφανώς να πάρουν και άλλα αντικείμενα από εκεί.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος διατηρεί καφενείο στο κέντρο του χωριού και έχει ενημερώσει ήδη και το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας, το Σάββατο πλησίασαν το καφενείο του τρεις τσιγγάνοι. Ο ένας εξ αυτών μπήκε μέσα στο καφενείο και κατευθύνθηκε στο συρτάρι του ταμείου. Ενώ ο ιδιοκτήτης τον πρόλαβε τελευταία στιγμή.
Ο τσιγγάνος δεν πρόβαλε αντίσταση και έφυγε μαζί με τους δύο συνεργάτες του που τον περίμεναν έξω από το καφενείο. Όπως λέει ο κ. Γεωργακόπουλος, είναι η δεύτερη φορά που επιχείρησαν να τον κλέψουν. «Μια άλλη φορά ζήτησαν από την μητέρα μου να τους ανοίξει το καφενείο, δήθεν για να τους δώσει νερό, σκοπός τους όμως ήταν η κλοπή» επεσήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Στο στάβλο του
Θύμα ληστείας παραλίγο να πέσει και ο κ. Νίκος Σπηλιόπουλος, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τους τσιγγάνους στις αρχές του περασμένου μήνα. Ο κ. Σπηλιόπουλος είχε πάει στα στάβλο, όταν είδε σε κοντινή απόσταση να σταματάει ένα λαδί αγροτικό αυτοκίνητο.
Το όχημα έκανε όπισθεν με σκοπό να μπει στο χώρο που βρίσκεται ο στάβλος. Ένας εκ των τριών που τσιγγάνων τον πλησίασε και του ζήτησε ένα πρόβατο. Την ώρα που ο κ. Σπηλιόπουλος του απάντησε ότι δεν είχε, ένας άλλος τσιγγάνος έβαλε το χέρι του μέσα στην αριστερή τσέπη του παντελονιού του, προκειμένου να του αποσπάσει χρήματα.
Στη συνέχεια ο ένας εκ των τσιγγάνων πήγε στο αυτοκίνητο και πήρε ένα ραβδί και πλησίασε τον ηλικιωμένο. Τότε ο κ. Σπηλιώπουλος άρχισε να φωνάζει το όνομα του γιου του και μόνο έτσι οι τσιγγάνοι φοβήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια.
ΠΑΤΡΙΣ

No comments: